最新動向 Faculty of Arts

最新動向

Virtus et Gratia 2nd Series Poster

 

日期:2020年08月28日(星期五)
時間:下午3時至4時
講題:全球華語詞彙與語法研究
講者:鄧思穎教授
語言:普通話

 

日期:2020年09月25日(星期五)
時間:下午3時至4時
講題:“黃帝四面”相關文獻考辨
講者:沈 培教授
語言:普通話

 

日期:2020年10月23日(星期五)
時間:下午3時至4時
講題:世變與應變之道——晚清廣東詩人張維屏(1780-1859)其人其詩
講者:嚴志雄教授
語言:粵語

 

日期:2020年11月06日(星期五)
時間:下午3時至4時
講題:從封存七十年的信件說起——中國現代派和歐洲左翼文藝研究
講者:鄺可怡教授
語言:粵語

 

Zoom公開演講,報名請按連結
登記先到先得,額滿即止。成功登記者將於一天前獲發確認電郵。
如有查詢,請電郵至Email住址會使用灌水程式保護機制。你需要啟動Javascript才能觀看它

 

 

 香港中文大學中國語言及文學系中國語文教學發展中心、中國文化研究所吳多泰中國語文研究中心聯合主辦

 

日期︰2020年8月6日(星期四)
時間︰上午9:30至下午1:00
主題︰線上的大學中文教學與評核
形式︰Zoom會議
報告語言︰中文(粵語和普通話)

 

詳情及報名方法請留意以下網站:

http://www.cuhk.edu.hk/ics/clrc/uchinese2020/

 

歡迎參加!

 

 

 

 

 

 

文學院院務處於8月3日至7日的開放時間是上午10時至下午4時半。

 

 

(只有英片版本)

Dear Students/Graduates,

 

Please collect your certificate in person at the Faculty Office of Arts from 20 July 2020 to 20 December 2021 during office hours.

 

Address: Rm 212, Fung King Hey Building, CUHK
Office Hours: (Mon - Fri) 10:00am - 4:30pm (lunch time 1:00 – 2:00pm)
(Closed on Saturdays, Sundays and Public Holidays)

 

You may authorize a person to collect the certificate on your behalf in case you cannot collect it in person. He/she should bring along the completed authorization form (please see attached). All uncollected certificates will be destroyed by the Faculty Office after 21 December 2021.


Should you have further enquiries, please feel free to contact Ms. Sonia Yip at 3943 7107 of the Faculty Office.

 

Once again, our heartfelt congratulations to all awardees!

 

Best regards
Faculty Office of Arts.

 

 

同學如欲提交下列申請予院長批准,必須把已填妥之申請表格及其他文件(如適用)電郵至院務處(Email住址會使用灌水程式保護機制。你需要啟動Javascript才能觀看它)審批:

 

1. 暑期課程超逾學分限制申請(修讀多於6學分)
2. 逾期加/退選科目(已獲學科老師及學系批准)

 

上述表格可於註冊及考試組網頁下載(按此

 

 

Faculty elearning liaison representatives

Prof. Ian Morley (Department of History) and Dr Lai Pit Shun (Department of Chinese Language and Literature) are nominated as the Faculty liaison representatives. Prof. Morley and Dr Lai are to join the ZOOM webinars and discuss with other Faculty representatives on how the Faculties can best prepare and support teachers and students under the current situation to continue teaching and learning online.

 

Date: 17 Feb 2020
CUHK Online! ZOOM Support for Feb 17-21, and more - February 2020 eLearning Newsletter"

Date: 17 Feb 2020
ZOOM Handbook in Chinese by the Department of Chinese Language & Literature

 

Date: 4 Feb 2020
Announcement by Registrar’s Office for programmes and teachers

 

 

Experience, Imagination, and the Body of the Ghost in Ancient China
講者: 蒲慕州教授

 

日期: 2019年10月18日 (星期五)

時間: 4:00pm

地點: G24, 人文雅集, 馮景禧樓

語言: 英文

 

簡介:(只有英文版本) 
One of the interesting and challenging aspects of cross-cultural and cross-disciplinary study is to try to find appropriate terms to express some fundamental conceptions or phenomena to be compared. In the study of death, netherworld, and concepts related to the idea of an afterlife, the term ghost is probably the most important key to all discussions. But what is a ghost, and whether every cultural or religious system would have the same concept, is a complicated question that defies a simple answer. This talk tries to analyze the records about ghosts in early China and discuss how people perceived the presence of ghosts, whether real or imagined, and why.

海報

 

 

「人文與當代人」講座系列
講者:何佩然教授

 

日期:2019年9月22日(星期日)

時間:下午3時至5時

地點:香港歷史博物館地下演講廳

語言:廣東話

 

香港是一個有機的城市,我們今天的生活方式,繼承了前人的理想與實踐經驗。講座透過不同年代與民生相關的歷史建築的建立、功能、發展與延續,審視香港文化的起源、人文價值觀念的演變特徵,尋找城市可持續發展的關鍵。

 

何教授是香港中文大學人文學科研究所所長及歷史系教授,致力從事社會及經濟史研究。曾出任巴黎經濟合作與發展組織研究顧問,出版多種有關香港及近代中國社會經濟史專書,近年專注近代香港都市化問題。尤其關注香港城市發展,已出版的專書涵蓋土地利用、殖民政府部門歷史、公共房屋及城市規劃等範疇。她關心的課題包括城市空間設計與社會發展、權力與管治、環境、傳統與現代及全球化等。深信學界與社會的互動可讓學術理論融入社會,改善市民生活。



海報

 

 

香港中文大學(中大)校董會通過委任唐小兵教授為文學院院長,任期五年,由2019年9月2日起生效。

 

唐小兵教授於1984年在北京大學取得英語文學士學位,其後於1991年從美國杜克大學取得文學哲學博士學位。唐教授加入中大前,為美國密歇根大學Helmut F. Stern現代中國研究講座教授及比較文學講座教授。他在該校任教十載,曾先後擔任多個領導職位,包括中國研究中心副總監、亞洲語言文化系副系主任及該學系的研究生事務總監。他也是新建立的跨文化碩士項目的首任總監。

 

唐教授的研究範疇包括當代中國視覺文化、關於藝術和文學的理論敘述,以及現代中國不同文化生產方式的變遷與歷史。他的學術研究對理解20世紀中國文化的豐富與活力作出了重大貢獻。唐教授曾出版多本著作及發表多篇學術論文,並出任多間知名高等院校包括哥倫比亞大學、波士頓大學及愛荷華大學等的課程檢討委員會校外委員,又曾於2011及2014-19年出任香港研究資助局外部評審員,學術和專業成就備受肯定。

 

唐小兵教授表示:「我非常榮幸獲委任為中大文學院院長。中大向以卓越的教學及研究而享負盛名,文學院擁有一眾出色的教師、學者及研究員,不少更為世界知名的學者。我期待與這支優秀的團隊合作,為本地、亞洲以至全世界人文學科之間的交流及跨學科研究作出貢獻。」